Risengrød opskrift med kanelsukker og smørklat

45 min
Risengrød serveret i en skål med kanelsukker og smørklat

I Danmark har vi spist grød i tusinder af år, og det er en stor del af vores nationale selvopfattelse og vores kulinariske arv. Selv før vi bagte brød, lavede vi grød over åben ild i et kogekar, hvilket gør tilberedningen af grød til den første egentlige kogekunst, vi ser i Danmarkshistorien. De seneste 200 år er risengrød så blevet en fast tradition i danskernes grødvaner og det er blevet vinterens svar på rødgrød med fløde. Det er relativt nemt at lave, men alligevel kan det være lidt angstprovokerende at skulle lave en risengrød opskrift med kanelsukker og smørklat, da grøden nemt kan brænde på eller bliver for udkogt. Og når nu der er skrevet så mange julesange om denne ikoniske ret, og der er så mange traditioner forbundet med at spise og lave den, er det vigtigt, at den sidder lige i skabet. Her er vores bud på den perfekte risengrød opskrift.

Ingredienser

-
2 Personer
+

Risengrød

 • Grødris
  100 g
 • Sødmælk
  0.75 l
 • Salt
  0.5 tsk

Kanelsukker og smørklat

 • Stødt kanel
  1 spsk
 • Rørsukker
  100 g
 • Smør
  20 g

Fremgangsmåde

Risengrød opskrift

 1. Bland alle ingredienser i en tykbundet gryde, kog op ved svag varme, og rør jævnligt i gryden, så mælken og risene ikke brænder på.

 2. Når risene er møre, men stadigvæk har en lille smule bid, er grøden færdig.

 3. Tilsæt salt og smag til.

 4. Mens grøden koger kan du blande kanel og sukker.

 5. Server grøden med kanelsukker og smørklat - med smørklat øverst, som vi gør hos GRØD.

Julemandens pris for Danmarks bedste risengrød

I juli 2018, som var den varmeste og mest solrige sommer i årtier, serverede vi, i 28 grader økologisk risengrød for 150 julemænd, julemødre og nisser fra hele verdenen ved den årlige internationale julemandskongres. Her fik vi uddelt prisen for Danmarks bedste risengrød, og det er vi hamrende stolte af! Så med al respekt for alle de mange gode risengrød opskrifter med kanelsukker og smørklat, der findes derude, synes vi du skal give vores opskrift et skud – du har i hvert fald julemandens ord for, at det er Danmarks bedste.

Risengrød i ovn og høkassemetoden

I gamle dage var det ikke alle der havde et komfur til at tilberede deres grød, så der blev høkassemetoden brugt. Metoden kan dog stadig bruges, hvis du skal følge risengrød opskriften med kanelsukker og smørklat. Metoden går ud på, at grøden, efter et kort opkog, flyttes over i en kasse, hvor den naturlige eftervarme bliver udnyttet til at koge grøden færdig – så er du sikker på, at grøden ikke brænder på. Det er dog ikke denne metode, vi benytter os af i GRØD restauranterne, da vi har lidt for travlt til at vente 3-4 timer til at grøden er færdig.

Plantebaseret risengrød opskrift med kanelsukker og smørklat

Det ville være synd, hvis du skulle gå glip af risengrød, bare fordi du ikke kan tåle almindelig mælk, eller fordi har valgt en plantebaseret livsstil af den ene eller anden grund. Derfor har vi udviklet, hvad vi i GRØD vil mene er verdens bedste plantebaseret risengrød

Lasse Skjønning Andersen

Lasse er muligvis verdens største grød-nørd. I 2011 stiftede han GRØD som nu tæller 10 butikker i henholdvis København og Århus. Udover at være stifter og ejer af GRØD, har han også udgivet en grød-kogebog (grød-biblen), som indeholder alt fra havregrød, acai bowls og risengrød til diverse salte grødretter som congee, dahl, risotto, bygotto og grøddeller.