Klatkager med vaniljeis

15-20 min

Vi kender nok alle tilfældet af at komme til at koge for meget risengrød, og når selv nisserne og politikerne ikke får spist op af risengrøden, så står man med en masse risengrødsrester. Men i stedet for at smide det ud, skal du næste gang gemme det og lave klatkager af den nedkølet grødrest. Vi synes nemlig, at klatkager er en af de hyggeligste - og mest oversete - juletraditioner! Og en ekstra bonus er, at du kan variere dem i mange forskellige variationer. Herunder finder du vores klatkager opskrift toppet med vaniljeis.

Ingredienser

-
2 Personer
+

Klatkager

 • Risengrød
  1 portion
 • Æg
  1 stk
 • Hvedemel
  1 spsk
 • Sødmælk
  1 spsk
 • Vaniljesukker
  1 spsk
 • Smør
  2 tsk
 • Vaniljeis
  2 scoop

Fremgangsmåde

Klatkager

 1. Pisk risengrød, æg, hvedemel, sødmælk og vaniljesukker grundigt sammen i en skål til det har en sammenhængende konsistens.

 2. Varm en pande med smør og steg pandekagerne så de er gyldenbrune på begge sider.

 3. Server klatkagerne med kold vaniljeis.

Klatkager – Genial mod madspild

Det er faktisk ekstremt simpelt at lave klatkager, men det kræver selvfølgelig, at du har en risengrødsrest. Og fordi klatkagerne er lavet på overskudsgrød, er det en helt genial måde at reducere ens (jule)madspild. Især fordi den færdigkogte risengrød på anden dagen bare ikke er speciel lækker at koge op igen: Den bliver for slimet og for udkogt, og i værste tilfælde, for suppet, fordi al den stivelse der er i risene, er blevet udvundet for meget. Så hvis uheldet alligevel er ude, og du har kommet til at koge for meget grød – jamen, så frygt ej. Du kan nemt transformere den kolde risengrød til lækre klatkager. Alt hvad du skal bruge, er den nedkølet risengrødsbase som en form for “fars”. Den kolde risengrød blandes traditionelt blandes med mel, vaniljesukker, lidt rørsukker og så et æg til at binde det hele sammen. Det bliver en tyk pandekagedej.

”I gamle dage” da madproduktionen endnu ikke var blevet industrialiseret og ikke var nær så effektiv, som den er nu, havde vi en smuk tradition for at udnytte alle dele af råvarerne. Det indebar at bruge alle de madvarer der var tilgængelige i løbet af sæsonerne, og samtidig transformere råvarer og retter, som var i overskud, til andre nye delikatesser. Med andre ord var madspil i gamle dage en sjældenhed. Faktisk står de danske hjem for den største del af madspild i Danmark - nemlig 36% af det samlede madspil. Så i jagten på en nødvendig grønnere omstilling, er der da noget smukt i at kunne transformere risengrød, som ellers skulle smides ud, til nogle sindssygt lækre klatkager. Og vi ved godt, at det ikke er det, som redder verdenen, men det er et lille skridt på vejen.

Husk toppings på klatkager

Risengrød er i sig selv hamrende lækkert, men som Lunte siger i Nissenbanden er prikken over i’et er altså smørklatten og kanelsukkeret på toppen. Med andre ord er toppings altafgørende, når vi snakker grød – men også gælder for klatkager. Den mest almindelige og traditionelle topping på klatkager er syltetøj og flormelis. Den topping kender de fleste danskere nok for en anden velkendt og sød dansk juletradition – nemlig æbleskiver. Men der findes mange alternativer, som du kan servere dine klatkager med, for at gøre det ekstra lækkert. Vi kan sindssygt godt lide den med en god klat vaniljeis - eventuelt akkompagneret med en hjemmelavet karamelsauce, syrlig bærkompot eller sågar en hjemmerørt nutella. I virkeligheden er det kun fantasien, som sætter grænser, når du laver toppings til sine klatkager. Men som udgangspunkt handler det om at tænke noget sødt, syrligt, cremet eller sprødt ind i dine klatkageopskriften.

Klatkager på alternative måder

Som beskrevet ovenfor er klatkager jo i princippet ”bare” en pandekagedej, hvor basen er lavet af en kold risengrødsrest. Og netop kolde grødrester, kan man jo også støde på i andre sammenhænge, når man koger grød. F.eks. er det ikke unormalt at komme til at koge lidt for meget øllebrød eller havregrød om morgenen. Her gør samme principper sig heldigvis gældende, og du kan nemt transformere en kold havregrødsrest til lækre klatkager på samme måde som med ovenstående metode. Hvis du ikke spiser æg af den ene eller anden årsag, kan du også lave veganske klatkager baseret på en plantebaseret risengrød med kanelsukker og smørklat, som også smager sindssygt godt. Her kan du skifte sødmælken ud med rismælk, og smør ud med plantesmør og så ellers følge denne opskrift. Velbekomme!

Lasse Skjønning Andersen

Kurv

Støt Røde Kors

Går ubeskåret til Røde Kors vigtige arbejde

Støt Røde Kors

9,00 kr.

Støt Røde Kors

19,00 kr.