Klatkager med vaniljeis

15-20 min
Klatkager med vaniljeis og sirup

Vi kender nok alle tilfældet af at komme til at koge for meget risengrød, og nisserne heller ikke får spist deres del af risengrøden, og så står man pludselig med en masse rester. Men i stedet for bare at smide det ud, skal du næste gang gemme det og lave klatkager af den nedkølet grødrest. Vi synes nemlig, at klatkager er noget af det hyggeligste i forbindelse med julen. Og en ekstra bonus er, at du kan variere dem i mange forskellige variationer. Herunder finder du vores klatkager opskrift toppet med vaniljeis.

Ingredienser

-
2 Personer
+

Klatkager

 • Risengrød
  1 portion
 • Æg
  1 stk
 • Hvedemel
  1 spsk
 • Sødmælk
  1 spsk
 • Vaniljesukker
  1 spsk
 • Smør
  2 tsk
 • Vaniljeis
  2 scoop

Fremgangsmåde

Klatkager

 1. Pisk risengrød, æg, hvedemel, sødmælk og vaniljesukker grundigt sammen i en skål til det har en sammenhængende konsistens.

 2. Varm en pande med smør og steg pandekagerne så de er gyldenbrune på begge sider.

 3. Server klatkagerne med kold vaniljeis.

Klatkager – Genial mod madspild

Det er faktisk ekstremt simpelt at lave klatkager, hvis bare du har en risengrødsrest. Og fordi klatkagerne er lavet på rester, er det en hel genial måde at mindske madspil på. Især fordi en færdigkogt risengrød på anden dagen ikke er specielt lækker at koge op igen, da den simpelthen bliver slimet og for udkogt, og i værste tilfælde for suppet, fordi al den stivelse der er, i risene er blevet udvundet for meget. Hvis uheldet alligevel er ude, og du har kommet til at koge for meget ris – jamen, så frygt ej. Du kan nemt transformere den kolde risengrød til lækre klatkager. Alt hvad du skal bruge, er den nedkølet risengrødsbase som en form for fars og som grundelement i, hvad der bliver en tyk pandekagedej. Helt traditionelt skal den bare blandes med mel, vaniljesukker, lidt rørsukker og så et æg til at binde det hele sammen.

”I gamle dage” da madproduktionen endnu ikke var blevet en del af industrialiseringen og ikke var nær så effektiv, som den er nu, havde vi en smuk tradition for at udnytte al den mad man lavede. Det indebar at bruge alle de madvarer der var tilgængelige i løbet af sæsonerne, og samtidig transformerede råvarer og retter, som var i overskud, så at sige, til andre nye retter. Med andre ord var madspil i gamle dage en sjældenhed. Faktisk står forbrugere for den større madspil i Danmark - nemlig 36% af det samlede madspil i Danmark. Så i jagten på en nødvendig grønnere omstilling, er der da noget smukt i at kunne transformere risengrød, som ellers skulle smides ud til nogle sindssygt lækre klatkager. Og vi ved godt, at det ikke er det, som redder verdenen, men det er et lille skridt på vejen.

Husk toppings på klatkager

Risengrød er i sig selv hamrende lækkert, men prikken over i’et er altså smørklatten og kanelsukkeret på toppen. Med andre ord er toppings altafgørende, når vi snakker grød – hvilket også gælder for klatkager. Den mest almindelige og traditionelle topping på klatkager er syltetøj og flormelis. Den topping kender de fleste danskere nok for en anden velkendt og sød dansk juletradition – nemlig æbleskiver. Men der findes altså vildt mange andre alternative at servere dine klatkager med for at gøre det ekstra lækkert. Vi kan sindssygt godt lide den med en god klat vaniljeis - eventuelt akkompagneret med en hjemmelavet karamelsauce, syrlig bærkompot eller sågar en hjemmerørt nutella. I virkeligheden er det kun fantasien, som sætter grænser, når du laver toppings til sine klatkager. Men som udgangspunkt handler det om at tænke noget sødt, syrligt, cremet og sprødt ind i dine klatkageopskriften.

Klatkager på alternative måder

Som beskrevet ovenfor er klatkager jo i princippet ”bare” en pandekagedej, hvor basen er lavet af en kold risengrødsrest. Og netop kolde grødrester, kan man jo også støde på i andre sammenhænge, når man koger grød. F.eks. er det ikke unormalt at komme til at koge lidt for meget øllebrød eller havregrød om morgenen. Her gør samme principper sig heldigvis gældende, og du kan nemt transformere en kold havregrødsrest til en lækker klatkage på samme måde som ovenstående metode. Hvis du ikke spiser æg af den ene eller anden årsag, kan du også lave veganske klatkager baseret på en plantebaseret risengrød med kanelsukker og smørklat, som også smager sindssygt godt. Her kan du skifte sødmælken ud med rismælk og smør ud med plantesmør og lidt hvedemel til at binde det hele same.

Lasse Skjønning Andersen

Lasse er muligvis verdens største grød-nørd. I 2011 stiftede han GRØD som nu tæller 10 butikker i henholdvis København og Århus. Udover at være stifter og ejer af GRØD, har han også udgivet en grød-kogebog (grød-biblen), som indeholder alt fra havregrød, acai bowls og risengrød til diverse salte grødretter som congee, dahl, risotto, bygotto og grøddeller.