Opskrift på granola med chokoladenibs og frysetørret jordbær

30 min

Opskriften på denne granola er en fuldstændig genial måde at få tilføjet et sprødt element til morgenmaden – hvad enten du spiser havregrød, acai bowl eller chiagrød. Helt overskudsagtigt anbefaler vi, at du laver et stort badge granola og opbevarer den i en lufttæt beholder– så kan du pimpe morgenmaden og gå og snacke af den når du er lækkersulten. I GRØD er vi kæmpe fans af granola og har i mange år eksperimenteret med at udvikle den “perfekte” granola opskrift. Det er blevet til 3 varianter, som du kan købe i udvalgte butikker. Men du skal ikke snydes, hvis du er mere til hjemmebag, så her får du en granola opskrift med frysetørret jordbær og kakaonibs.

Ingredienser

-
2 Personer
+

Granola opskrift

 • Hakkede dadler uden sten
  100 g
 • Hasselnødder
  80 g
 • Græskarkerner
  100 g
 • Honning
  160 g
  (Alternativt agavesirup eller kokossukker, hvis den skal være vegansk)
 • Kakaonibs
  40 g
 • Frysetørret jordbær
  20 g
 • Vand
  2 spsk
 • Salt
  1 tsk

Fremgangsmåde

Granola opskrift

 1. Tænd ovnen på 180 grader.

 2. Varm honning, vand og salt i en gryde til al salten er opløst.

 3. Bland korn, nødder og græskarkerner i en stor skål og bland grundigt med honningen, agavesirup eller kokossukker.

 4. Kom granolaen ud på en bradepande med bagepapir og bag i ca. 30 min. indtil nødderne er sprøde og kornene er blevet let brunede.

 5. Bland med hakkede dadler, kakaonips, frysetørret jordbær og kom i en lufttæt beholder.

Hvad er granola?

Granola er ret beset en luksusudgave af den traditionelle müsli. Der findes ikke en helt præcis definition på hvad forskellen er på granola og müsli, men groft sagt kan man sige, at granola typisk er ristet, hvor müsli ofte er en tørblanding af f.eks. korn, nødder og tørret frugt. Så den er altså lidt mere “luksusagtig” end müslien, da den typisk er mere karamelliseret, mere ristet, mere sprød og mere gylden i farven. Og typisk indeholder en granola opskrift også flere nødder og generelt flere råvarer end den traditionelle müsli. Granola er faktisk en relativ ny ting i Danmark. Det er først inden for de sidste 5-10 år, at vi for alvor har set granolaer på supermarkedshylderne samt på morgenmadsbordene hjemme hos danskerne. Den er ”importeret” fra USA, hvor man i flere år har haft tradition for at honningriste havregryn og blande det med nødder, frø, kerner og tørret frugt. Men i løbet af de seneste 5 år er granolasalget eksploderet i Danmark og efterhånden kan du vælge mellem rigtig mange forskellige varianter på hylderne i supermarkederne.

Den perfekte granola

Som tidligere nævnt, så handler en god granola opskrift om at både korn, kerner, frø, nødder, tørret frugt og alle de øvrige råvarer bliver gyldenristet og sprøde. Derudover, er det også ekstremt vigtigt, at granolaen indeholder forskellige smagsnuancer, hvorfor vi f.eks. godt kan lide at blande ristede nødder, som giver en fed og aromatisk smag med f.eks. morbær eller tranebær, som giver både sødme og syrlighed. Alle ingredienserne vendes i karamelliseret kokossukker, en lille smule olie (vi bruger olivenolie, da det giver en lækker bitterhed uden at være overvældende og smage af pasta) og rister det hele så blandingen bliver gylden og sprød.

Granola kan varieres i det uendelige – brug hvad du har i køkkenet!

Selvom granola lyder fancy og kan ses om en opgraderet udgave af müsli, er det bestemt ikke besværligt at lave derhjemme selv. Faktisk er det vildt nemt, og du kan bruge mange forskellige slags råvarer og stadig få et fantastisk resultat. Vi synes, at det er fedt, at du bare bruger det, som du har i køkkenskabet. Så hvis du f.eks. har en håndfuld hørfrø og et par valnødder samt nogle tørret solbær eller lignende liggende, så kan du sagtens transformere de her forskellige frø, kerner, korn, tørret frugt til en sindssygt lækker granola. Det er ikke altafgørende, at det er lige præcis 50g græskarkerner og 250g havregryn – det vigtigste er, at du har lidt forskellige elementer, som bidrager med en smagsmæssig alsidighed. Så brug endelig de smårester, som du er liggende i køkkenskabene - det er en genial måde at få ryddet op i råvarer resterne! 

Opskrift på granolabarer eller granola-cookies?

Udover at bruge granola til det oplagte: nemlig at smide det oven på en kold chiagrød, acaibowl, på en varm portion havregrød eller bare snacke af den, som den er, kan du også sagtens bruge granola opskriften i andre sammenhænge. Og det er netop den karamelliseret tekstur og sammensatte smagsprofil, som gør granola oplagt at bruge i andre sammenhænge også. F.eks. kan du putte hele blandingen ned i en skål, og tilføje chokoladestykker, havregryn, æg og lidt honning og sukker. Så blander du det hele sammen til en granola-cookie dough, som du blot skal bage i ovnen! Vi håber, at du vil prøve kræfter med nogle af vores granola opskrifter. Eller hvis du bare har lyst til at nyde lækker granola uden at skulle lægge for meget arbejde i det – så kan du købe vores egen granola.

Lasse Skjønning Andersen

Kurv

Støt Røde Kors

Går ubeskåret til Røde Kors vigtige arbejde

Støt Røde Kors

9,00 kr.

Støt Røde Kors

19,00 kr.