Acai bowl med blåbær, granola, banan og peanutbutter

10 min

Forestil dig en dejlig varm sommerdag herhjemme i Danmark - du har været udenfor hele dagen, og kinderne har fået lidt farve. Det eneste appetitten rækker til, er noget forfriskende og let. I sådan nogle øjeblikke er der ikke meget, som kan overgå en iskold, syrlig og lækker acai bowl. Her får du vores opskrift på en forfriskende acai bowl toppet med peanutbutter, granola og banan, og som både egner sig som lækker morgenmad og som et let måltid.

Ingredienser

-
2 Personer
+

Acai bowl

 • Havremælk
  1.5 dl
 • Banan
  2 stk
 • Frosne blåbær
  6 dl
 • Acai pulver
  2 tsk

Toppings

 • Banan
  1 stk
 • Kokosflager
  1 dl
 • Peanutbutter
  4 spsk
 • Friske blåbær
  1 dl

Fremgangsmåde

Acai bowl

 1. Bland alle ingredienserne i din blender.

 2. Blend på “High” i 20 sek og derefter på ”Low” i 20 sek. (Konsistensen skal være tyk og cremet)

 3. Hvis den er flydende og tynd, tilsættes flere frosne blåbær

Anretning

 1. Skær banan i tynde skiver og top din acai bowl med banan, granola, kokosflager, peanutbutter og blåbær.

Hvad er acai?

Acai er, siden sin indtræden i Danmark, blevet udtalt på mange forskellige måder. F.eks. ”akai” eller ”asai”, men den rigtige måde at udtale det på er “a-sej-i”. Men vi forstår godt, at det er lidt svært, da bærret og navnet, stammer fra de Sydamerikanske lande. Bærrene vokser vildt og trives bedst i et tropiske klima . Det ligner blåbær og solbær, men har en markant syrlig smag og en meget dyb lilla farve, som gennemfarver helt sindssygt meget, når du bruger det i f.eks. en acai bowl. Det er da også især i acai bowls, at de vildt sunde bær er blevet brugt i vores del af verden, mens de i Sydamerikanske landsbyer i årtier er blevet spist rå og brugt som et slags slankende middel. Rygtet om den slankende effekt har nok spredt sig til hele verden, og acai har fået en status som en såkaldt “superfood” på grund af dets høje indhold af antioxidanter og vitaminer. Vi bruger nu mest acai fordi det giver en sindssygt lækker syrlig og frisk smag i vores acai bowl samtidig med, at den dybe lilla farve er vanvittig flot.

Er acai bowl en grød?

I GRØD har vi siden åbningen i 2011 altid været interesseret i at tage udgangspunkt i de bedste, lokale nordiske råvarer. Og gøre op med, at grød er meget mere end kedelig og klistret havregrød. Vi har dog også altid været nysgerrige på at udforske forskellige kulturers grødtraditioner, og er derfor åbne for eksotiske råvarer og madtraditioner. Her er acai et glimrende eksempel, fordi det er et bær, som er blevet spist råt i flere årtier i de sydamerikanske lande. I løbet af de seneste 8-10 år er det blevet en hyper populær råvare i den vestelige del af verden. I GRØD har vi haft acai bowl på menuen i snart 5 år og er super glade for, at den kan komplementerer den varme havregrød – særligt når det er super varmt og sommerligt udenfor.

Vi anbefaler at spise acai bowls særligt om sommeren, fordi det er et lidt lettere og mere forfriskende end f.eks. havregrød. Konsistensen skal selvfølgelig være lækket og cremet - hverken tynd og juicet eller en stenhård isklump - men nærmere en cremet og have en tyk smoothiekonsistens. Men ligesom med havregrød, så er toppings sindssygt vigtigt, for at akkompagnere den syrlige og friske konsistens på selve acai bowlen. Vi elsker at toppe den med frisk frugt f.eks. banan og friske bær, når de er i sæson. Et sprødt element er også mega vigtigt i form er f.eks. granola eller ristede nødder. Derudover er vi super begejstret for at putte peanutbutter eller anden form for nøddesmør på toppen, som giver et fedt og cremet element.

Acai bowls i uendelige variationer

Som navnet antyder, så er acai selvfølgelig en lækker grundingrediens i vores acai bowls, men du kan også lave bowls, baseret på andre superfoods som f.eks. spirulina, som er lavet af tørret alger, som også er super populært og sundt. Men du behøver slet ikke at have fancy spirulina- eller acaipulver for at lave lækre og sunde “smoothie” bowls. Du kan lave såkaldte green bowls (greenies), hvor der bliver brugt spinat, broccoli, avocado eller andre frugter og grøntsager, som du kan blende sammen med f.eks. mango. Du kan vitterligt bruge alle de forskellige slags frugter og grøntsager, som du har i fryseren eller i køleskabet, og det er kun fantasien, som sætter grænser. Det samme er gældende for toppings, hvor du kan tilføje det som du har i køkkenskabet. I denne acai bowl opskrift bruger vi banan, peanutbutter, kokosflager, granola og friske blåbær.

Hvis du er helt vildt med de kolde retter, så vil du måske også godt kunne vores chiagrød med mandler, blåbær, og frysetørret hindbær.

Lasse Skjønning Andersen

Kurv

Støt Røde Kors

Går ubeskåret til Røde Kors vigtige arbejde

Støt Røde Kors

9,00 kr.

Støt Røde Kors

19,00 kr.