Rabarberkompot med flødeskumsskyr og crumble

30 min

Når april måned nærmer sig, begynder forventningerne til de nye og friske forårsråvarer. De første rabarber dukker op i de danske haver og senere hos grønthandleren. Hvis rødkompot med fløde er kongen og risengrød dronningen, er rabarbergrød helt klart prinsen af dessertgrød. Det nordiske klima har gode vækstbetingelser for rabarber, og derfor har vi her til lands en lang tradition for at bruge rabarberen i madlavningen. Syltetøj, saft, smuldrekage, tærte, chutney, sirup, kompot og selvfølgelig grød er nogle af de mange muligheder med den fantastiske plante, som slet ikke er en frugt, men en grøntsag. Rabarber har et højt indhold af oxalsyre, som smager guddommeligt, hvis man tæmmer den rigtig. Derfor er der to varianter af grød med rabarber-topping, som viser, hvordan man kan bruge rabarberen i grød. En variant med den klassiske rabarberkompot og en anden variant med råsyltede rabarber.

Ingredienser

-
2 Personer
+

Rabarberkompot

 • Rabarber
  250 g
 • Rørsukker
  50 g
  Mængden afhænger af rabarbernes naturlige sødme, smag dig frem
 • Vaniljestang
  0.5 stk
 • Vand
  0.5 dl

Flødeskumsskyr

 • Piskefløde
  1 dl
 • Skyr
  1 spsk

Crumble

 • Hvedemel
  100 g
 • Smør
  100 g
 • Rørsukker
  100 g

Fremgangsmåde

Crumble

 1. Stil smørret ud på køkkenbordet en halv time før så det er blødt og nemt at arbejde med.

 2. Smuldr alle ingredienserne sammen i en stor skål og fordel dejen i et lag på ca 1,5 cm på en flad bageplade med bagepapir.

 3. Bag dejen i ca 10 minutter ved 180 grader eller indtil crumblen begynder at blive lysebrun.

 4. Køl crumblen ned på bagepladen til den er helt sprød. Herefter kan du hakke crumblen groft og opbevare den i en lufttæt beholder.

Rabarberkompot

 1. Fjern toppen af rabarberne, skyl stænglerne grundigt, og skær dem i grove tern.

 2. Flæk vaniljestangen, skrab vaniljekornene ud, og kom vaniljestangen- og kornene i en gryde sammen med rabarber, vand og sukker. Kog det ved medium varme, indtil rabarberne er møre.

 3. Smag til med rørsukker og si væden fra rabarberkompotten fra og kom hhv. rabarberkompot og saft på glas eller i en lufttæt beholder og opbevar på køl.

 4. Bland rabarbersaften op med vand og server køligt med isterninger.

Flødeskumsskyr

 1. Pisk fløden til flødeskum og bland med skyr.

Anretning

 1. Servér rabarberkompot med en stor spsk flødeskumsskyr og et drys crumble på toppen.

Rabarber – mange tilberedningsmuligheder

De fleste forbinder nok rabarber med grød eller syltetøj, men faktisk kan du bruge grøntsagen i mange andre sammenhænge. For udover at bruge rabarberkompotten som primær komponent til grød bruger vi også flittigt rabarberkompot som topping til vores andre grødvarianter. F.eks. kan du bruge det i vores chiagrød, hvor den kølige og cremet chiagrød spiller perfekt op imod rabarberkompottens syrlighed og sødme.

Derudover er vi også svært glade for rabarberlemonade som er en af vores favorit drikke i sommerhalvåret. Og det er super simpelt at lave rabarber lemonade:
Bland op med vand og isterninger. Eller til de voksne rabarber, vodka og isterninger, som er en excellent velkomstdrink på en varm sommerdag.

Lasse Skjønning Andersen

Kurv

Støt Røde Kors

Går ubeskåret til Røde Kors vigtige arbejde

Støt Røde Kors

9,00 kr.

Støt Røde Kors

19,00 kr.