Havregrød med peanutbutter, frisk æble, ristede mandler og kanelsukker

10 min
Havregrød anrettet i en skål, med peanutbutter, frisk æble, ristede mandler og kanelsukker

Havregrød er den ultimativt mest populære grød, og er en stor del af mange menneskers faste morgenrutine. Men den populære morgengrød har det med at dele vandene: nogle kan ikke leve uden, og andre synes, at havregrød er kedeligt og klistret. I mellemkrigstiden var deciderede “grøddage” ikke unormalt. Dengang var velstanden noget helt andet - og særligt kød var en luksusvarer. Derfor fik man en eller flere gange om ugen serveret grød til aftensmad - og netop derfor er der mange fra særligt den ældre generation, som ihukommer grød som noget kedelig, klistret overlevelsesmad. Nogle snakker endda om et decideret ”grødtraume”! Det har vi sat os for at kurere, og et godt sted af starte er den klassiske havregrød toppet med peanutbutter, frisk æble, ristede mandler og kanelsukker.

Ingredienser

-
2 Personer
+

Havregrød

Toppings

 • Æble
  1 stk
 • Stødt kanel
  0.5 spsk
 • Rørsukker
  3 spsk
 • Mandler
  400 g
 • Peanutbutter
  1 spsk

Fremgangsmåde

Havregrød

 1. Kom havregryn, mælk/plantedrik, vand og salt i en gryde og kog op ved høj varme indtil grøden koger.

 2. Skru ned på lavt blus, og lad grøden koge indtil den får en cremet konsistens. Mens grøden koger, kan du forberede dine toppings:

 3. Rist mandler på en tør pande i ca 10 minutter — eller til de bliver sprøde.

 4. Bland kanel og sukker grundigt.

 5. Hak frisk æble.

 6. Server grøden toppet med peanutbutter, frisk æble, ristede mandler og kanelsukker.

Hvilken havre skal man bruge?

Havre, som er den ultimativt mest populære kornsort til grød, er blevet dyrket i Danmark i flere tusinde år, da det trives godt i det nordiske klima. Det er oplagt til grød-kogning, fordi det har en unik og lidt sød smag, med et snært af vaniljetoner, og derfor er det også helt perfekt i denne havregrød opskrift. Vi bruger altid grovvalsede havre - og GRØDs havegryn er tilmed “super” grovvalsede og kommer fra en gammel økologisk kornmølle i Hjørring i Nordjylland. Havregryn er nemlig ikke ”bare havregryn”, for de skal have det helt perfekte bid, så vi får den rigtige konsistens.

Verdens Bedste Havregrød

I 2012 stillede vi op i VM i havregrød i Skotland og fik en flot 2. plads – der brugte vi selvfølgelig også de gode føromtalte biodynamiske havregryn fra Aurion. På papiret er havregrynene derfor kun verdens andenbedste, men efter at have smagt, kogt, duftet og set utallige varianter af havregryn, har vi endnu ikke fundet nogle der er bedre til at lave havregrød end disse. Og derfor tør vi godt kalde det ”Verdens Bedste Havregrød”. Men vigtigst af alt: brug altid grove havregryn når du koger grød!

Den perfekte havregrød handler om 2 ting!

I vores optik handler en god grød om 2 grundlæggende parametre:
1) en god basisgrød
2) lækre toppings, der komplementerer basisgrøden med friske, syrlige, fede, sprøde og søde smagsnuancer.

Toppings er lige så vigtige som selve grøden, da det ellers godt kan blive lidt ensidigt og kedeligt i smagen uden. Vi mener, at vi har knækket koden i denne havregrød, da æblet tilføjer syrlighed og friskhed, ristede mandler tilføjer sprødhed og aromatiske nuancer, peanutbutter giver den cremede og fede smag, og kanelsukkeret sørger for det søde- og aromatiske element. Ellers kan du også finde vores mest populære havregrød opskrift med karamelsauce, frisk æble og ristede mandler.

Grød er ikke raketvidenskab at lave derhjemme – det vigtigste er, at du har nogle gode grovvalsede havregryn og nogle lækre toppings. Velbekomme!

Lasse Skjønning Andersen

Kurv

Støt Røde Kors

Går ubeskåret til Røde Kors vigtige arbejde

Støt Røde Kors

9,00 kr.

Støt Røde Kors

19,00 kr.