Aspargesrisotto med citronolie, parmesan og brøndkarse
GRØD elsker risotto, og en af vores absolutte favoritter er denne, måske lidt utraditionelle, aspargesrisotto. Den har siden vi fik den på menuen tilbage i foråret 2012 haft en legendestatus vores restauranter. Det kan vi godt forstå, fordi ikke nok med, at det er en af de mest velsmagende risottovarianter, så er den også enkel at lave. Vi opfordrer dig derfor til at udnytte den korte aspargessæson maksimalt, og kaste dig over med denne vanvittig lækre risottovariant.
Fremgangsmåde
Aspargesrisotto
Hak bananskalotteløget og hvidløg fint, og kom det i en gryde sammen med olivenolie og smør. Sauter ved svag varme, indtil løgene bliver møre og får en glasklar farve.
Hæld bouillonen i en separat gryde, og lad den simre ved svag varme.
Tilsæt risene til løgene, og svits ved middel varme under jævnlig omrøring, indtil risene har suget fedtstoffet til sig. Tilsæt hvidvinen, og kog yderligere ind.
Tilsæt løbende den kogende bouillon til risene og husk at røre jævnligt undervejs.
Når du kun har en smule bouillon tilbage, tilføjer du asparges og piskefløde, og lad det koge videre i et par minutter.
Tilsæt revet parmesanost i risottoen når den stadig er let flydende, og smag til med salt og æbleeddike.
Aspargesfyld
Skyl aspargesene grundigt og bræk stokken af, der hvor de knækker naturligt og smid de hårde ender i kompostspanden.
Skær aspargeshovederne af og stil til side.
Hak resten af aspargesstænglerne i skiver af ca. 2 cm. Stykkerne skal koges op med risottoen.
Citronolie
Skyl citronerne og riv dem fint på rivejern og stil citronskallen til side.
Pres citronerne og pisk grundigt med rapsolie.
Anretning
Anret risottoen i dybe tallerkener eller skåle.
Top risottoen med aspargeshoveder, lidt brøndkarse, lidt citronolie, sort peber og citronskal efter behag.
Asparges i mange former
I denne aspargesrisotto benytter vi de grønne asparges, men du kan også sagtens bruge de hvide af slagsen, hvis du hellere vil det – de smager nemlig begge vildt godt og kan bruges i forskellige sammenhænge. Eksempelvis, smager blancherede hvide asparges med fjordrejer og hollandaisesauce åndssvagt godt. Eller lyngrillede grønne asparges med lidt parmesanost og citronskal.
Så ja, du kan tilberede asparges på sindssygt mange forskellige måder, men oftest er det den helt enkle tilberedningsmetode, som er den bedste. I denne opskrift tilbereder vi aspargesen meget nænsomt, ved at komme de rå grønne aspargesstykker direkte ned i den hvide risotto, lige inden den bliver serveret. På den måde bruger vi de helt friske aspargeshovederne som topping sammen med citronolie, brøndkarse og parmesanost. Ekstremt enkelt, men vanvittigt lækkert.
En rigtig forårsbebuder
Det eneste dårlige, der er ved asparges er, at sæsonen for grøntsagen er relativ kort. Man plejer at sige, at sæsonen går fra starten af maj måned og slutter omkring Sankt Hans i juni måned. En rigtig forårsbebuder, vel at mærke, hvor man kan begynde at sidde ude om aftenen, og tilberede grøntsagerne på grillen i haven. Så ved man, at sommeren er lige rundt om hjørnet.
GRØD hylder aspargesen
Fordi sæsonen for den danske asparges er så relativt kort, er retten ikke noget, som vi har fast på menuen i løbet af hele foråret eller hele sommeren. Det er derimod en special edition og noget vi rendyrker i udvalgte perioder i løbet af foråret. Det gør vi, fordi vores menu i restauranterne løbende bliver skiftet baseret på årstidens grøntsager. Følg med på vores sociale medier, hvor du kan se, hvornår vi har aspargesrisotto på menuen i GRØD.
Hvis du bedst kan lide den klassiske og nok også est velkendte risotto med svampe, kan du også finde en, hvis vi selv skal sige det, sindssygt lækker opskrift på denne.