Congee med kylling, koriander, peanuts, sesamolie og soyasauce

30 min

Opdagelsen af den asiatiske grødkultur er en af mine største grød-relaterede aha-oplevelser og også en af de væsentligste grunde til at lave en butik, der kun handler med grød. Congee er en fællesbetegnelse for en udkogt risgrød, som findes i en million forskellige varianter i hele Asien. Den mest klassiske er den kinesiske congee med kylling, som brødføder millioner af kinesere dagligt. Flere steder i Asien findes der congee-restauranter, hvor der bliver tilberedt et utal af varianter af denne salte risgrød. Konsistensen er let og mindre tung end risottoen, og smagen er sammensat på grund af krydderierne koriander og ingefær, de sprøde og fede peanuts, den salte soya og den aromatiske sesamolie.

Ingredienser

-
2 Personer
+

Congee grøden

 • Hvide jasminris
  100 g
 • Vand
  0.5 l
 • Kyllingefond
  20 g
  Gerne kyllinge paste eller bouillonterning

Stegt kyllingebryst

 • Olivenolie
  1 dl
 • Kyllingebryst
  150 g

Ingefær-hvidløgspuré

 • Pillede hvidløg
  1 fed
 • Ingefær
  15 g
 • Sesamolie
  0.25 dl

Toppings

 • Saltede, grofthakkede peanuts
  20 g
 • Soyasauce
  1 spsk
 • Sesamolie
  1 spsk
 • Finthakkede forårsløg
  0.25 bundt
 • Frisk koriander
  0.25 bundt

Fremgangsmåde

Congee

 1. Skyl jasminris i vand. Kom ris, fond og vand i en gryde og kog op ved høj varme.

 2. Når risgrøden bulderkoger skrues den ned til medium varme og koges ind til risene har absorberet alt væden.

 3. Kog op med yderlig 2 dl kogende vand og vend ingefær-hvidløgs pureen og kyllingestykkerne i grøden.

 4. Grøden skal være let i konsistensen – en mellemting mellem en grød og en suppe.

Stegt kyllingebryst

 1. Fjern eventuelle sener fra kyllingebrystet og skær kyllingen I mundrette tern. Varm en pande med olivenolie og steg kyllingebrystet så det bliver let-brunet.

Ingefær-hvidløgspuré

 1. Skræl ingefæren og blend til en grov pure sammen med hvidløg og sesamolie

Anretning

 1. Anret congee i dybe tallerkener eller skåle og top med grofthakket forårsløg, peanuts, koriander, soya og sesamolie.

GRØD’s forhold til congee

Tilbage i 2013 introducerede vi den klassiske asiatiske risgrød (congee) med kylling, koriander, peanuts, sesamolie og soyasauce i alle vores GRØD restauranter. Ærligt havde vi aldrig på daværende tidspunkt smagt den ”ægte” autentiske variant på et asiatisk gadekøkken eller i en af de såkaldte congee-restauranter. Men via urgamle asiatiske kogebøger og en flittig google research, eksperimenterede vi os frem til vores fortolkning af den klassiske risgrød.

Det er svært at sammenligne congee smagen 1:1 med andre grødvarianter, da både smag og konsistens er markant anderledes. Dog har der igennem tiden været flere gæster, der har refereret til klassisk tartelethønsekødsfyld, da både kyllingesmag og konsistent kan være lidt derhen af. Og hvad er bedre en god gammeldags tartelet med hjemmelavet hønsekødsfyld? :-) Vi vil dog argumentere for at vores variant er lidt lettere i konsistensen og knap så tung, hvilket også betyder, at du snildt kan indtage en hel portion - særligt når du topper grøden med de mange friske elementer.

Udover den klassiske congee med kylling har vi også eksperimenteret med en særlig julevariant af risgrøden, hvor vi har skiftet kyllingen ud med hoisin-marineret andebryst og koriander ud med råsyltet rødkål og sesamfrø. Det er ikke brun sovs og kartofler, men det smager skidegodt!

Lasse Skjønning Andersen

Kurv

Støt Røde Kors

Går ubeskåret til Røde Kors vigtige arbejde

Støt Røde Kors

9,00 kr.

Støt Røde Kors

19,00 kr.