Byg-spelt-emmer-grød med lakridssukker, hindbær og hasselnødder

10 min
Byg-spelt-emmer-grød serveret med lakridssukker, hindbær, banan og ristede hasselnødder

Vi elsker den klassiske havregrød, men der er også sindssygt mange gode alternative kornsorter man kan koge grød på. Vi er særligt vilde med en kombination af de “gamle” kornsorter emmer, spelt og byg! De lyse bygflager komplimenteres godt af sødmen fra dadlerne og af de mørkere smagsnoter fra spelt- og emmerflagerne. Hvis du ikke har de 3 kornsorter derhjemme, og ikke føler for at købe dem individuelt - så har vi udviklet et GRØD-blend, hvor alle ingredienserne er i!

Ingredienser

-
2 Personer
+

Spelt Emmer Grød

Toppings

  • Lakridspulver
    0.5 tsk
  • Rørsukker
    2 spsk
  • Banan
    1 stk
  • Ristede hasselnødder
    2 håndfuld
  • friske hindbær
    2 håndfuld

Fremgangsmåde

Byg-spelt-emmer-grød

  1. Kom "Spelt Emmer Grød" blend (eller lige dele byg, spelt og emmergryn), mælk/plantedrik, vand og salt i en gryde og kog op ved høj varme indtil grøden koger.

  2. Når grød koger kan du skrue ned på lavt blus, og lade grøden koge indtil den får en cremet konsistens. Mens grøden koger, er det oplagt at forberede sine toppings:

  3. Rist hasselnødderne på en tør pande i ca 10 minutter - eller til de bliver sprøde

  4. Bland lakridspulver og rørsukker sammen (helt på samme måde som når man laver kanelsukker)

  5. Server grøden toppet med lakridssukker, hindbær, banan og hasselnødder

Nørdet info om emmer

Emmer er en hvedeart og en såkaldt ”gammel” kornsort. Hvedearternes oprindelse dateres helt tilbage til 10.000 år f.Kr. Den voksede helt vildt, og blev dyrket i det frodige område syd for det Kaspiske Hav. Emmer er en krydsning af ”moder-kornet” Enkorn, og den vilde græsart Gedeøje. I Danmark var Emmer en af de vigtigste kornsorter fra 4000-5000 f.Kr. Efter sigende bestod Grauballemandens sidste måltid bl.a. af Emmer og Spelt; han var altså en del af ”Spelt-segmentet” lang tid før der var noget, der hed Østerbro! Emmer har et fattigere glutenindhold og en mørkere smag end hvede, og kan både bruges til bagning og i grødkogning.

De 4 grød-bud

Udover at grød er mættende, bæredygtigt og relativt billigt at lave, skal smagen og konsistensen være god. I GRØD arbejder vi med 4 enkle – men meget vigtige – dogmer, når vi koger grød.

  1. Brug altid grove korn! Grovvalsede korn giver grøden langt mere bid, og det er nemmere at undgå en slimet suppe-konsistens eller en tyk cement.
  2. Kog kornene op med lige dele vand og mælk. Vi er store fans af denne kombination, da grøden bliver let, luftig og cremet.
  3. Husk salt! Salt fremhæver smagen af de forskellige komponenter, og er et absolut must, når man koger grød.
  4. Toppings er altafgørende. Selvom grøden smager fantastisk, kan det godt blive lidt ensformigt. Her kommer toppings i spil! Eksperimenter med søde, syrlige, sprøde, fede og bitre råvarer! F.eks. bruger vi her lakridssukker, friske hindbær, bananer og hasselnødder.

Lasse Skjønning Andersen

Kurv

Støt Røde Kors

Går ubeskåret til Røde Kors vigtige arbejde

Støt Røde Kors

9,00 kr.

Støt Røde Kors

19,00 kr.