Speltgrød med brombærsukker, ristede mandler og skyr

15 min

Hvis du er en af dem, som spiser grød hver morgen, fordi det er nemt, billigt og mættende, men synes, at det efterhånden er blevet lidt ensformigt, så vil denne speltgrød måske være noget for dig. Det eneste du skal gøre at udskifte dine havregryn med grovvalsede speltflager, og så har du en super nem og sund morgenmad, som du kan toppe med lige hvad du har lyst til.

Ingredienser

-
2 Personer
+

Speltgrøden

 • Grovvalsede speltflager
  3 dl
 • Vand
  3 dl
 • Mælk eller plantedrik
  3 dl
 • Salt
  1 tsk

Ristede mandler

 • Mandler
  40 g

Toppings

 • Skyr
  2 spsk
 • Friske brombær
  50 g
 • Frysetørrede brombær
  10 g

Fremgangsmåde

Speltgrøden

 1. Kog alle ingredienser op ved høj varme.

 2. Skru ned til medium varme når grøden koger og lad den koge ind til passende konsistens. Smag til med salt.

Ristede mandler

 1. Rist mandler på en tør pande ved medium varme indtil de er helt sprøde og har fået en let-brunet farve.

  (TIP: man kan med fordel riste flere ad gangen og opbevare dem i en lufttæt beholder)

Servering

 1. Anret speltgrøden i dybe tallerkener og top med friske brombær, ristede mandler, skyr, frysetørrede brombær og et drys rørsukker.

Hvad er spelt?

Spelt er i de sidste 20 år blevet ekstremt populært, fordi det er et sundt alternativ til konventionel hvede. Supermarkederne bugner med speltbrød, speltpasta, speltmel og småkager lavet på spelt. Kornet er i familie med hvede, men har en mørkere smagsnuance og et generelt lavere glutenindhold.

Danskernes utvivlsomme nr. 1 grødkorn er havre – og det kan vi godt forstå! Sødmen og vaniljetonerne smager sindssygt lækkert, men efter at have spist tonsvis af ren havregrød er det meget lækkert med lidt forveksling engang i mellem. Spelt har en meget karakteristisk og naturlig smag. Så hvis du vil peppe din morgengrød lidt op, så er spelt et oplagt valg – både akkompagneret af andre kornsorter, men den kan også sagtens stå for sig selv.

Toppings

I GRØD synes vi, at lækre toppings, som komplementerer hinanden, er sindssygt vigtige! I denne opskrift bruger vi både friske og frysetørrede brombær, skyr, ristede mandler og rørsukker. De dybe smagsnuancer fra speltkornene går nemlig rigtigt godt sammen med friskheden og syrligheden fra brombærrene. De frysetørrede brombær knuses og blandes med sukker, som vil tilføje et friskt og syrligt modspil til den cremede skyr og de ristede mandler. Denne kombination af de syrlige, friske, fede og sprøde smagsnuancer gør denne grød sindssygt lækker.

Vil du eksperimentere yderligere med spelt, kan du prøve vores byg-spelt-emmer-grød med lakridssukker, hindbær og hasselnødder.

Lasse Skjønning Andersen

Kurv

Støt Røde Kors

Går ubeskåret til Røde Kors vigtige arbejde

Støt Røde Kors

9,00 kr.

Støt Røde Kors

19,00 kr.