Havregrynskugler med dadler, kakaonibs og kokosolie

45 min

Stort set alle danskere har prøvet at rulle havregrynskugler i deres barndom. Måske fordi det er en relativ nem opskrift at lave - også for de små. Eller måske fordi ingredienslisten består af både få og relativt billige råvarer. Grundopskriften på de traditionelle havregrynskugler består nemlig af – ja, det giver næsten sig selv – havregryn samt kakaopulver, smør, sukker og kokosmel. Selvom det kun er 5 råvarer, bidrager de hver især med både sødme, fedme, bitterhed og en lækker ”chewy” tekstur. Det eneste minus er, at det kan svine ret meget i køkkenet, når man ruller dem. Og her kan fans af tv-serien Klovn nok godt huske det legendariske afsnit, hvor Frank Hvam nægter at spise den magtfulde Don Ø’s børnebørns havregrynskugler. Om dette afsnit har gjort havregrynskugler mere eller mindre populære, ved vi ikke – men sjovt er det. Her får du i hvert fald vores opskrift på nogle lækre havregrynskugler, som du kan lave derhjemme – med eller uden børn. Ved at bruge ingredienserne til 2 personer, får du ca. 30 stk., som du kan opbevare på køl i ca. 3 uger.

Ingredienser

-
2 Personer
+

GRØDs havregrynskugler

 • Dadler
  400 g
 • Koldpresset kokosolie
  200 g
 • Kakaonibs
  100 g
 • Stærk kaffe
  1 dl
 • Flagesalt
  1 tsk
 • Kakaopulver
  80 g
 • Finthakkede nødder
  200 g

Fremgangsmåde

Havregrynskugler

 1. Udsten alle dadlerne og blend dem med kaffe, kokosolie, salt og kakaopulver i en foodprocessor til du har en sammenhængende masse.

 2. Kom dadelmassen på køl i 20 min.

 3. Rul en tsk dadelmasse i de finthakkede nødder og kom i en lufttæt beholder.

 4. Opbevar på køl - kan holde sig ca. 3 uger!

GRØDs havregrynskugler – en moderne fortolkning

I 2017 introducerede vi ”Julie’s havregrynskugler” i alle vores restauranter, fordi vi og vores gæster savnede den der lille søde snack på menukortet. Vi har jo masser af frugt- og risbaseret desserter på menukortet, men vi manglede en lidt mindre snack til kaffen. Derfor udviklede vores daværende og højtelsket køkkenchef Julie, en sindssygt lækker og moderne udgave af de klassiske havregrynskugler. I GRØDs havregrynskugler opskrift bruger vi nemlig kokosolie i stedet for smør, og dadler i stedet for sukker. Dertil har vi tilføjet kaffe og rå kakaobønne (kakaonips) til ingredienslisten. Både kaffe og kakaonips giver en dybde og en lækker bitterhed til havregrynskuglerne og gør dem lidt mere komplekse rent smagsmæssigt.

Havregrynskugler i mange variationer

Som tidligere nævnt består havregrynskugler traditionelt primært af havregryn samt et fedt element f.eks. smør, kokosolie, nøddesmør eller lign. Og så et sødt element f.eks. sukker, dadler, honning, eller lign. Så allerede i grundopskriften kan du variere havregrynskuglerne ekstremt meget og selv skrue op og ned for niveauet af ”syndighed”.

Hvis du gerne vil lave dem sunde og kaloriefattig kan du f.eks. skrue helt ned for mængden af fedtstof i havregrynskuglerne. Du kan også sagtens tilføje andre smagsgivende krydderier til grundopskriften – det kunne være kanel, kardemomme eller andre krydderier, som giver havregrynskuglerne en andeledes aromatisk smag. Du kunne også tilføje finthakkede nødder, nøddesmør, tahin m.m. for at give et sprødt og fedt element. Og til sidst kan du rulle havregrynskuglemassen i forskellige toppings. F.eks., kokosmel, finhakket nødder eller frysetørret bær og frugt. Du kan også lave den helt dyre og vende havregrynskuglerne i chokolade. Der er i hvert fald rig mulighed for at eksperimentere, så god fornøjelse!

Lasse Skjønning Andersen

Kurv

Støt Røde Kors

Går ubeskåret til Røde Kors vigtige arbejde

Støt Røde Kors

9,00 kr.

Støt Røde Kors

19,00 kr.