November 19, 2019

Risalamande med hjemmelavet kirsebærsauce eller karamelsauce

Til 4 personer

Trods sin franske betegnelse er denne ret pæredansk. Den blev opfundet af en dansk kok i 1800-tallet, hvor det var på mode at give retterne franske betegnelser. Ikke desto mindre er den cremede risgrød en meget vigtig del af danskernes juleritualer. Den evige kamp om at finde mandlen, og når man efterfølgende, med det bedste pokerfjæs man har, prøver at skjule overfor de andre, at man har den, er en herlig tradition, som man smiler af at tænke på. En særlig variant med karamelsauce bliver serveret på min bedstemors gård i Nordjylland. Den er hermed givet videre.

Dessertgrød
50 g grødris
3,5 dl sødmælk
1 knivspids salt
1⁄4 skal fra en citron
2,5 dl piskefløde
1⁄2 vaniljestang
1⁄2 dl rørsukker
1 dl hakkede ristede mandler

Bland ris, mælk, en halv flækket vaniljestang og salt i en tykbundet gryde, og kog op ved svag varme. Rør jævnligt i gryden, så mælken og risene ikke brænder på. Når risene er møre, men stadigvæk har en lille smule bid, er grøden færdig. Smag til med salt og lad grøden afkøle til den har stuetemperatur. Pisk fløden til skum sammen med citronskal og rørsukker. Vend flødeskummen forsigtigt med risengrøden og mandlerne.

Kirsebærsauce
500 g frosne kirsebær
250 g rørsukker
1 hel stjerneanis
1 tsk rålakridspulver
Skallen fra 1⁄2 øko appelsin
1 spsk maizena til jævning

Bland alle ingredienser i en gryde (bortset
fra maizena), og kog op ved svag varme. Sørg
for ikke at røre for meget, da kirsebærrene
vil blive smattede. Når saucen har kogt ca. 15 min. Skrues ned for blusset og smages til med rørsukker. Bland maizena med en smule koldt vand og kom ned i gryden under nænsom omrøring. Køl kirsebærsaucen ned.

Karamelsauce
4 dåser kondenseret mælk
1⁄2 dl kogende vand

Placer dåserne med kondenseret mælk i en gryde, og dæk den med vand. Lad dåserne koge ved svag varme i 4-5 timer. Skyl dåserne under koldt vand, indtil de er kølet af. Åbn dåserne, og blend indholdet sammen med kogende vand.

_______

Opskriften kommer fra kogebogen “GRØD” af Lasse Skjønning Andersen

GRØD-kogebogen indeholder 80 opskrifter med udgangspunkt i de fire årstider, og dækker over alt fra havregrød til asiatisk risgrød, diverse risotto- og bygottofortolkninger til mellemøstllig dessertgrød med rosenvand og mango.

Køb GRØD-kogebogen her