Acai bowl med blåbær, granola og peanutbutter

10 min

Forestil dig en dejlig varm sommerdag herhjemme i Danmark - du har været udenfor hele dagen, og kinderne har fået lidt farve. Det eneste appetitten rækker til, er noget forfriskende og let, og i sådan nogle øjeblikke er der ikke meget, som kan overgå en iskold, syrlig og sindssygt lækker acai bowl. Her får du i hvert fald vores opskrift på en forfriskende acai bowl toppet med peanutbutter, granola og banan, og som både egner sig som lækker morgenmad og som et let måltid.

Ingredienser

-
2 Personer
+

Acai bowl

 • Havremælk
  1.5 dl
 • Banan
  2 stk
 • Blåbær
  6 dl
 • Acaipulver
  1 ml

Toppings

 • Banan
  1 stk
 • Peanutbutter
  2 spsk
 • Friske blåbær
  4 spsk
 • Granola
  4 spsk
 • Kokosflager
  2 spsk

Fremgangsmåde

Acai bowl

 1. Bland alle ingredienserne i din blender.

 2. Blend på “High” i 20 sek og derefter på ”Low” i 20 sek. Konsistensen skal være tyk og cremet. Hvis den er flydende og tynd tilsættes flere frosne blåbær

Anretning

 1. Skær banan i tynde skiver og top din acai bowl med banan, granola, kokosflager, peanutbutter og blåbær

Hvad er acai?

Acai er, siden din indtræden i Danmark, blevet udtalt på mange forskellige måder. F.eks. ”akai” eller ”asai”, men den rigtige måde at udtale det på er “a-sej-i”. Men vi forstår godt, at det er lidt svært, da bærret og navnet, stammer fra de Sydamerikanske lande, hvor det tropiske klima hærger. Det ligner blåbær og solbær, men har en markant syrlig smag og en meget dyb lilla farve, som gennemfarver helt sindssygt meget, når du bruger det i f.eks. en acai bowl. Det er da også især i acai bowls, at de sindssygt sunde bær er blevet brugt i vores del af verden, mens de i Sydamerikanske landsbyer i årtier er blevet spist rå og brugt som et slags slankende middel. Rygtet om den slankende effekt har nok spredt sig til hele verden, og acai har fået en status som den her såkaldte superfood på grund af dets høje indhold af antioxidanter og vitaminer. Vi bruger nu mest acai fordi det giver en sindssygt lækker syrlig og frisk smag i vores acai bowl samtidig med, at den dybe lilla farve er vanvittig flot.

Er acai bowl en grød?

I GRØD har vi siden åbningen i 2011 altid været interesseret i at tage udgangspunkt i de bedste, lokale nordiske råvarer, og at lave andet end kedeligt og klistret havregrød. Vi har dog også altid været nysgerrige på at udforske andre kulturers grødtraditioner, og er derfor åbne for eksotiske råvarer og traditioner. Her er acai et glimrende eksempel, fordi det er et bær, som er blevet spist råt i flere årtier i de sydamerikanske lande. I løbet af de seneste 8-10 år, er det så blevet den her hyber populære råvare i den vestelige del af verden, og det er da nærmest også blevet helt almindeligt i de sunde danskeres køkkener. I GRØD har vi haft acai bowl på menuen i snart 5 år og er super glade for, at den kan komplementere den varme havregrød – særligt når det er super varmt og sommerligt udenfor.

Vi anbefaler at spise acai bowls særligt om sommeren, fordi det er et lidt lettere og mere forfriskende end f.eks. havregrød. Konsistensen skal selvfølgelig være lækket og cremet - hverken tynd og juicet eller en stenhård isklump, men nærmere en cremet og have en tyk smoothiekonsistens. Men ligesom med havregrød, så er toppings sindssygt vigtigt, når man har en syrlig og frisk konsistens på selve acai bowlen. Vi elsker at toppe den med frisk frugt f.eks. banan og friske bær, når de er i sæson. Et sprødt element er også mega vigtigt i form er f.eks. granola eller ristede nødder. Derudover er vi super begejstret for at putte peanutbutter eller anden form for nøddesmør på toppen, som giver det her fede cremet element.

Acai bowls i uendelige variationer

Som navnet antyder, så er acai selvfølgelig en lækker grundingrediens i vores acai bowls, men du kan også lave bowls, baseret på andre superfoods som f.eks. spirulina, som er det her tørret alge produkt, som også er super populært og supersundt. Men du behøver slet ikke at have fancy spirulina- eller acaipulver for at lave lækre og sunde acai bowls. Du kan lave såkaldte green bowls (greenies), hvor der bliver brugt spinat, broccoli, avokado eller andre grønlige frugter og grøntsager blended sammen med f.eks. mango. Men du kan vitterligt bruge alle de forskellige slags frugter og grøntsager, som du har i fryseren eller i køleskabet, og det er kun fantasien, som sætter grænser. Det samme er gældende for toppings, hvor du kan tilføje det som du har i køkkenskabet. I denne acai bowl opskrift bruger vi banan, peanutbutter, kokosflager, granola og friske blåbær.

Lasse Skjønning Andersen

Lasse er muligvis verdens største grød-nørd. I 2011 stiftede han GRØD som nu tæller 10 butikker i henholdvis København og Århus. Udover at være stifter og ejer af GRØD, har han også udgivet en grød-kogebog (grød-biblen), som indeholder alt fra havregrød, acai bowls og risengrød til diverse salte grødretter som congee, dahl, risotto, bygotto og grøddeller.